Wandelen door Amsterdam-Oost

Wandelen door Amsterdam-Oost (omgeving Weesperzijde, Oosterparkbuurt, Dapperbuurt, Transvaalbuurt, Watergraafsmeer, Indische Buurt, Oostelijk Havengebied, het Zeeburgereiland en IJburg). De bouw van de oostelijke stadsuitbreidingen begon in het laatste kwart van de 19e eeuw, met de bouw van de Oosterparkbuurt en de Dapperbuurt. Oud-Oost bestaat daarnaast ook uit de buurt langs de Weesperzijde. Recent is hier de wijk Oostpoort bij gekomen op het terrein van de vroegere Oostergasfabriek.

Tijdens de wandeling wisselde nieuwbouw en oude karakteristieke wijken elkaar af. Ik liep door de Indische buurt en de wereldberoemde multiculturele Dappermarkt.

Ik loop eerst over Java-eiland, een woonwijk op een schiereiland in het Oostelijk Havengebied, en komt er veel Javaanse namen tegen. Als ik rechts over de IJ-haven heen kijk zie ik oude opslagloodsen omgebouwd tot woonappartementen. De loodsen werden gebruikt voor goederen die aangevoerd werden door zeeschepen. Nu is het een modern woongebied met een mix van verschillende bouwstijlen.

De Pythonbrug of Hoge Brug op het Borneo-eiland. De naam verwijst naar de opvallende golvende vorm, als een voortbewegende python. De brug werd in 2002 onderscheiden met de International Foot Bridge Award. Zij heeft een lengte van 93 meter en een maximale doorvaarthoogte van 9,5 meter en verbind de schiereilanden Sporenburg en Borneo met elkaar.

Het Badhuis- Javaplein opende in 1942 haar deuren en was daarmee één van de laatste badhuizen die in Amsterdam gebouwd werd. Het werd al snel een centrale ontmoetingsplek voor buurtbewoners. In de jaren 70 liep het aantal gebruikers steeds verder terug, omdat steeds meer mensen een douche kregen. Achter de bar kunt u goed zien waar vroeger de douchehokjes voor de dames zich bevonden.

Oostpoort, deze nieuwe wijk met een omvang van ruim negen hectare ligt op het terrein van de vroegere Oostergasfabriek. Deze gasfabriek zorgde samen met de Westergasfabriek voor het grootste deel van de gastoevoer in Amsterdam. Beide fabrieken zijn ontworpen door architect Gosschalk. Een groot deel van de oude bebouwing is gesloopt. Enkele typische gebouwen zijn (gedeeltelijk) gehandhaafd.

Het Oosterpark is een stadspark in de Oosterparkbuurt en is circa 12 ha groot.Het in 1891 aangelegde Oosterpark was het eerste grote park dat door de gemeente Amsterdam werd aangelegd. Eerdere parken in de stad waren kleiner (Sarphatipark) of privé-initiatief (Vondelpark). In het park bevindt zich een slingerend aangelegde vijver met daarin een klein eiland.

Het Funenpark, ook wel Het Funen, is gelegen tussen het spoor en de Czaar Peterbuurt. Vanaf 1663 lag hier bolwerk Zeeburg, onderdeel van de verdedigingslinie van Amsterdam. In 1877 werd het voor afbraak verkocht. Daarna rangeerden er lange tijd treinen en was er een overslagterrein gevestigd van Van Gend & Loos. Na een lange periode van leegstand kwam er eind jaren negentig nieuwbouw. Vóór de bouw van de nieuwe wijk kwamen tijdens opgravingen de muurresten van het bolwerk tevoorschijn. Er werden veel aardewerk- en glasscherven gevonden. Deze scherven vormden de inspiratie voor kunstenaar Gabriel Laester voor een reeks van sculpturen verspreid over de parkstrook genaamd ‘Tussentijds’. De buitenkanten van de ijzeren kunstwerken uit 2012 zijn voorzien van reliëfs bestaande uit topografische, oude landkaarten van bolwerk Zeeburg.

Vroeger was dit appartementencomplex een pakhuis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Pas sinds 1998 heeft het gebouw een woonbestemming. De muren zijn ongelooflijk dik, de VOC had kennelijk heel wat rijkdom veilig te stellen.

Op het Marineterrein Amsterdam. In de Gouden Eeuw werd hier een eiland aangelegd voor een nieuwe scheepswerf. Daar werden de grote oorlogsschepen gebouwd die de vloot van de VOC onderweg moesten beschermen tegen piraterij. In 1665 was het eerste gebouw klaar: het Zeemagazijn van de Admiraliteit. Tegenwoordig is daar het Scheepvaartmuseum gevestigd.

 

Bekijk hieronder alle foto’s van de wandeling door Amsterdam-Oost

You may also like...