Vliegbasis Soesterberg, De Paltz en de Zoom

Deze Trage Tocht begon op Vliegbasis Soesterberg, dit was de eerste militaire vliegbasis van Nederland, is het oudste vliegveld van Europa en het op één na oudste van de wereld. Vanwege bezuinigingen op defensie is de basis in november 2008 gesloten en opgeheven. Het grootste deel ervan wordt sindsdien beheerd als natuurgebied: het Park Vliegbasis Soesterberg. Tijdens deze wandeling kom je veel historie van de vliegbasis tegen, en op het einde loop je over een bijzonder deel van de basis, je komt langs de grote hangars en loopt over de lange brede landingsbaan.

Deze wandeling komt ook over het aangrenzende landgoed De Paltz. Het lijkt even of je in Zuid-Limburg wandelt, een mooi glooiend landschap met wat klimmen en dalen. Het landgoed is in 1876 ontworpen door de landschapsarchitecten Copijn en Springer. Het terrein van circa 80 hectare bestaat uit beukenlanen, zichtassen, waterpartijen, het Arts Centre van Herman van Veen, een koetshuis en een herderswoning.

Daarna gaat de wandeling door de bossen en langs heideveldjes van De Zoom. De naam verwijst mogelijk naar haar ligging aan de rand van het gebied Laag Hees van Pijnenburg.

Via de Ecoduct Op Hees Den Dolder, bestemd voor mens en dier, loop je weer terug naar het natuurterrein van de vliegbasis.

Het is een mooie afwisselende wandeling. Historie, cultuur en natuur in één wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *