Utrechtse singels en parken, Lunetten en Merwedekanaal

Deze wandeling gaat niet door het centrum van Utrecht, maar daar juist omheen. Wandelen door het groen van Utrecht. We beginnen vanaf het centraal station langs de gracht van de Chatarinasingel. We blijven een tijdje deze gracht volgen. Over het Nijntjeplein gaat we richting het Griftpark. Op deze plek stond van 1860 tot 1960 de Gemeentelijke Gasfabriek, in 1960 werd de gasfabriek gesloten en gesloopt. Het terrein was echter sterk verontreinigd geraakt. Het park kreeg daarom in Utrecht de bijnaam Gifpark. Tussen 1993 en 2002 werd de bodem in het gebied gesaneerd, waarna het opnieuw werd ingericht als stadspark. Door het park loopt het stroompje de Biltsche Grift waar het park zijn naam aan dankt.

De wandeling gaat verder langs de Biltsche Grift richting de Voorveldse Polder en Park Bloeyendael, de buitenplaats van dit park is tussen 1628 en 1660 ontstaan door verbouwing van de herberg ‘De Grote Biesbosch’. Rond 1976 werd het huidige park aangelegd naar het ontwerp van gemeentearchitect Hans Pemmelaar.

Verder wandelend lopen we langs de rozentuin van Rosarium Oudwijk richting het Wilhelminapark, het park is een rijksmonumentaal stadspark. Het standbeeld van koningin Wilhelmina staat langs in dit park en is een van de meerdere kunstwerken die er te zien zijn. Rondom het park liggen grote villa’s en herenhuizen uit de periode rond 1900.

We volgen een tijdje de kromme Rijn en lopen over het drukke emplacement van de spoorlijnen Utrecht – Nijmegen en Utrecht – s-Hertogenbosch. De wandeling gaat verder richting woonwijk Lunetten en door het Beatrixpark, de woonwijk is vernoemd naar de aanwezige lunetten in dit park. Halvemaanvormige verdedigingswerken die omgeven zijn met water. Deze lunetten behoren tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook de Limes, de noordelijke grensweg van het Romeinse Rijk, liep door Lunetten.

De wandeling gaat verder door het groen van de wijken Lunetten, Hoograven en de Rivierenwijk tot aan de Veilinghaven. De voormalige haven van de Utrechtse groenteveiling aan het Merwedekanaal. Het betreffende gebied maakte in de middeleeuwen deel uit van buitengerecht Buiten Catharijne of Lijnpad, genoemd naar het gelijknamige kronkelige pad. Dit pad verdween nadat de tuinders in het betreffende gebied kort na 1661 een grachtenstelsel lieten graven voor de afvoer van hun producten.

Kort erna arriveren we weer bij Utrecht Centraal.

Wil je deze Trage Tocht Utrecht (stadse tochten) ook eens lopen? Bekijk dan hier de routebeschrijving.