Stuwwal Rijk van Nijmegen

De wandeling begint in Beek (gem. Berg en Dal). We lopen langzaam de stuwwal op en gaan door het Kastanjedal. Daar steken we het eerste beekje, van de vele die weg nog gaan zien, over. Door de overvloed aan helder water uit de bronnen die ontspringen aan de stuwwal is Beek van de 19e tot ver in de 20e eeuw een dorp van wasserijen geweest voor de rijke burgerij van Nijmegen. Hiervan getuigen nog de witte wasboerderijtjes alsmede enkele spoelputten.

We vervolgen onze weg en lopen over het eeuwenoude landgoed Heerlijkheid Beek. Een mooi gebied met prachtige vergezichten. We gaan over de Ravensberg en Boterberg en tikken even de gemeentegrens van Nijmegen aan waar we bij Tante Koosje wat gaan drinken.

We vervolgen onze weg  en lopen een stukje op de N70 route, en dat is te merken op deze mooie zonnige dag, wandelen is populair. Na een paar kilometer volgen we weer onze eigen pad. We blijven genieten van de mooie vergezichten.  De hoge stuwwal rond Nijmegen is altijd een belangrijke plaats geweest waar de handelsroutes goed in de gaten gehouden konden worden. De Romeinen hadden hier een van hun noordelijkste vestigingsplaatsen. In de directe omgeving van de Heerlijkheid Beek zijn er later grafvelden, pottenbakkerijen en steenbakkerijen uit deze Romeinse tijd gevonden. Ook zijn in de buurt verdedigingswerken (mottes) uit de Middeleeuwen ontdekt.

We komen door Berg en Dal en dalen via de Wylerberg en de Duivelberg af naar het Filosofendal. We laten het beroemde pannenkoekenhuis op deze drukke dag links liggen. We steken de Filosofenbeek over, die op diversen ontspringt in het dal. En lopen door het bos langs het landschapsmuseum terug naar Beek.