Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Kranenburg – Nijmegen

Vandaag begin ik aan mijn laatste stuk van het Streekpad Nijmegen. Deze laatste etappe loop ik niet alleen, maar met Susan.  We starten in Kranenbrug bij de Stufenhallen Kerk. Deze kerk is een van de meest eerbiedwaardige Godshuizen in het gebied tussen de Rijn en de Maas. De kerkzaal is rijkelijk ingericht met altaren, beelden en schilderingen (uit 600 na Chr.) Al sinds 1308 is Kranenburg een bedevaartsstadje.

Na een heel klein stukje centrum gaat de wandeling over de Via Romana. Dit is de oude Romeinse weg tussen Nijmegen, Kleve en Xanten. Na de val van het Romeinse Rijk is de Via Romana belangrijk gebleven als handelsroute.

Na een paar kilometer over de oude Romeinse weg te hebben gelopen, komen we in het Duitse plaatsje Wyler. Opvallend zijn de vele vogels in het natuurgebied rondom Wyler. Torenvalken en vele Ooievaars vliegen constant over ons heen. Een erg mooi gezicht.

Na Wyler verlaten we Duitsland en lopen we stijl omhoog de Duivelsberg op, een beruchte berg bij vele wandelaars. Deze 75,9 meter hoge heuvel behoorde tot 1949 tot het Duitse dorpje Wyler in de gemeente Kranenburg. Na de Tweede Wereldoorlog behoorde de Duivelsberg tot de vele kleine gebieden die Nederland op 23 april 1949 ten koste van Duitsland annexeerde. In tegenstelling tot de andere gebieden werd de Duivelsberg op 1 augustus 1963 niet teruggegeven aan Duitsland, maar bleef het Nederlands grondbezit. Behalve het Streekpad Nijmegen lopen ook het Pieterpad en Rivierenpad over de Duivelsberg. Voor de naam Duivelsberg bestaan verschillende verklaringen. Volgens een van de overleveringen heeft op de top van de berg een offerplaats voor heksen gelegen.

Eenmaal weer onderaan de Duivelsberg steken we de N325 over en lopen we langs het Wylerbergmeer. Daarna gaat het pad over de Querdamm richting de Thornsche Molen. Over de lange Kerkdijk lopen we richting de Ooij. Dit kleine dorp gelegen in het hart van de Gelderse Poort staat bekend om zijn natuur. Bij hotel-restaurant Oortjeshekken besluiten we te pauzeren.

Na de pauze gaat het verder door het moeras- en natuurgebied Groenlanden, dat onderdeel uitmaakt van het grotere natuurgebied de Gelderse Poort. Bij Groenlanden lopen we u over de ‘Defensiedijk’. De dijk was nog niet zo lang geleden onderdeel van de IJssellinie, die in de Koude Oorlog (1950-1968) ons land moest beschermen tegen een Russisch offensief! De linie berustte op het principe van stromende inundaties.

We lopen langs de Vlietberg en door de Ooyse schependom tussen de Galloway runderen en Konik paarden door. Het gebied ligt in de Ooijpolder aan de Waal. Na het natuurgebied bereiken we de grens met Nijmegen. We lopen een stukje langs de Waal en gaan omhoog door het Valkhofpark. Het is een van de oudste stadsparken van Nederland. Het park is aan het einde van de achttiende en begin negentiende eeuw aangelegd op en rond de resten van de Valkhofburcht. Het is ontworpen in Engelse landschapsstijl door de Haarlemse landschapsarchitect J.D. Zocher senior. In het park bleven van de burcht de Sint-Nicolaaskapel bewaard en resten van de Sint-Maartenskapel, ook wel de Barbarossaruïne genoemd.

Via de Veerpoortrappen gaan we weer omlaag en lopen weer een stuk langs de Waal tot aan de Grotestraat. Hier lopen we weer omhoog. We komen uit bij de St. Stevenskerk. Met de bouw van de kerk werd omstreeks het midden van de 13e eeuw begonnen. In 1273 werd de kerk gewijd door Albertus Magnus, de wijbisschop van Keulen. Van deze romaans-gotische kerk resteren de onderbouw van de toren en de meest westelijke traveeën van het schip.

De wandeling gaat verder door de Lange Hezelstraat, de straat staat bekend als de oudste winkelstraat van Nederland. Onderaan de straat gaan we linksaf door het Kronenburgerpark, een park in het centrum van Nijmegen. Waar het park de Parkweg raakt staan de resten van de middeleeuwse omwalling met de Kruittoren.

Vanaf het park lopen we richting station, het eindpunt van het Streekpad.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk