Sint-Pietersberg

Vandaag begin ik aan de NS wandeling Sint-Pietersberg Maastricht. Vanaf het oude station van Maastricht loop ik richting de 13e eeuwse Sint Servaasbrug om de Maas over te steken. Deze brug werd gebouwd tussen 1280 en 1298 in opdracht van het kapittel van Sint-Servaas ter vervanging van de in 1275 ingestorte eerste Romeinse brug, die iets zuidelijker lag.

Nadat ik de Maas ben overgestoken gaat de wandeling eerst een stuk door de oude binnenstad van Maastricht. Ik kom langs verschillende bezienswaardigheden zoals de zevende eeuwse Bisschopsmolen, Oude minderbroederkerk en het Sociaal Historisch centrum. Dan gaat de weg wat omhoog en kom ik uit bij Fort Sint Pieter. Fort Sint Pieter is een fort dat in 1701-1702 tot stand kwam op de noordflank van de Sint-Pietersberg in Maastricht. Het fort werd in opdracht van de militaire commandant van Maastricht Daniël Wolff baron van Dopff gebouwd in een vijfhoek ter verdediging van de zuidelijke vestingmuren van Maastricht. Dit werd noodzakelijk gevonden nadat de Fransen in 1673 de Sint-Pietersberg hadden ingenomen om van hieraf met kanonnen bressen te slaan in de zuidelijke vestingmuren. Vanuit dit fort zou voortaan elke zuidelijke aanval afgeslagen kunnen worden.

Ik loop verder over de St. Pietersberg. Links van mij zie ik de afgravingen en fabrieken van de ENCI, waar sinds 1926 mergel wordt gewonnen om er cement van te maken. De mergelwinning zal halverwege 2018 stoppen. Daarna zal het grotendeels als natuurgebied worden heringericht.

Op de berg staat ook het Pieterpad monument, dit pad begint in Pieterburen (Noord-Groningen) en eindigt na 495 km op de Sint-Pietersberg.

Het pad begint te dalen, en lopend door de bossen ga ik de grens met België over. Ik kom uit in Kanne. Kanne is een plaats in het zuidoosten van Belgisch-Limburg en ligt aan de Jeker. Vlakbij de kerk neem ik bij de plaatselijke horeca koffie met gebak.

De wandeling gaat verder, ik verlaat al snel weer Kanne en ook België. Ik loop steil omhoog en kom uit bij Kasteel Neercanne (Château Neercanne) Dit is een 17e-eeuws barokkasteel in het Jekerdal. Het kasteel is gebouwd op de oorspronkelijke locatie van Romeinse verdedigingswerken waarvan de grotten nog steeds bestaan en in gebruik zijn als wijnkelder.

Direct na het kasteel ligt het oude NAVO-hoofdkwartier Cannerberg. In het 8 kilometer lange gangenstelsels was tijdens de Koude Oorlog het hoofdkwartier en verbindingscentrum van de NAVO gevestigd.

Al klimmend en dalend loop ik verder en steek ik de Jeker over. Dit riviertje ontspringt in het Belgische Lens-Saint-Servais, en vloeit bij Maastricht in de Maas. Ik volg een stukje de Jeker en loop door het Jekerdalpark. Dit park sluit aan op het 19e eeuwse stadspark en verbindt zo de stad met het buitengebied.

Nadat ik een paar kilometer door de parken ben gelopen kom ik uit bij de Helpoort. De Helpoort is de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland. In 1229 verrees de eerste ommuring, waar de Helpoort een onderdeel van was. Deze eerste ommuring bleek al snel te krap en men begon even ten westen van de Helpoort met de bouw van een tweede ommuring. Eind 14e eeuw was deze tweede ommuring voltooid.

De Helpoort en het oude centrum  achterlatend loop ik over de Hoge Brug en Plein 1992 terug naar het station van Maastricht.

You may also like...