Museumwandeling Utrecht

Vanaf het station gaat de wandeling door het winkelcentrum Hoog Catharijne naar Vredebrug waar er markt is. Door een smalle doorgang komen we uit in het eerste smalle steegje van vandaag het Zakkendragershof en zien daar de achterkant van stadskasteel Oudaen. Oudaen werd kort na het jaar 1276 gebouwd. Net als de andere “stadskastelen” bestond het uit een groot, diep, representatief hoofdhuis en een veel kleiner zijhuis dat makkelijker te verwarmen was en eigenlijk meer als woonruimte dienst deed. Ik loop het steegje uit en ga linksaf op de Oudegracht en zie nu de voorkant van dat stadskasteel en het Oude Mannen en Vrouwenhuis.

Over de Viebrug lopen we naar de achterkant van het monumentale oude postkantoor. We lopen over het Neude waar de terrassen vol zitten. We besluiten erbij te gaan zitten en nemen koffie. Na de pauze komen we bij het eerste museum om deze route het kleine Museum voor het Kruideniersbedrijf. Het Museum voor het Kruideniersbedrijf is gevestigd in een klein, vroeg 17e eeuws huisje dat ligt aan een binnenplaats tussen Hoogt en de Lange Jansstraat.

We lopen verder en gaan langs de Janskerk, de Willibrorduskerk en het stadshuis. Kort daarna zien we het 2e museum van deze tocht, Museum Speelklok. Het museum bezit een collectie automatisch spelende muziekinstrumenten, waarvan de meeste nog steeds in werking zijn en dus muziek kunnen maken. In de collectie bevinden zich onder andere speeldozen, klokken met speelwerken, pianola’s, automatisch spelende piano’s, orchestrions, draaiorgels, dansorgels, kermisorgels, en een torenuurwerk met carillon.

Na Speelklok lopen we al snel langs de hoogste kerktoren van Nederland. De Dom van Utrecht, dit is een markante gotische kerk. De kerk werd vanaf 1254 gebouwd als de kathedraal van het rooms-katholieke bisdom Utrecht en was gewijd aan Sint-Maarten. Sinds 1580 is de kerk protestants. De Domtoren is 112,32 meter hoog en het hoogste gebouw van Utrecht.

We besluiten De Dom te laten voor wat hij is en bezoeken die later nog wel eens. We komen langs de Luthersekerk, en dan als snel langs het volgende museum, het Utrechts Archief. Hier nemen we een kijkje. We bezoeken de tentoonstelling Utrecht in beeld van de Utrechtse fotograaf F.F. van der Werf. Van de jaren dertig tot de jaren zestig maakte Van der Werf veel foto’s van wat er gebeurde in Utrecht. Van klein tot groot nieuws, bijzondere en alledaagse gebeurtenissen en bekende en onbekende Utrechters.

Na het Utrechts Archief lopen we door de Lange Nieuwstraat en langs het Abraham Dolehof. Op de Lange Nieuwstraat komen we langs de Sint Catharinakerk met daarnaast het Museum Catharijneconvent, een rijksmuseum voor religieuze kunst.

We gaan verder door de Catharijnesteeg in. Hier bevind zich ook het Catharijnehuis, een opvangcentrum voor daklozen, het is er erg druk. Langs het Sint Gregoriushuis en wat monumentale panden gaan we verder de Jeruzalemstraat in en lopen langs het Huis van Oud Munster, en aan het einde van dit leuke straatje staan we voor De Truttige Tuyl, een oude burgemeesterswoning.

Net voordat we de drukke de Maliesingel oversteken komen we langs het allereerste fietspad van Nederland op de Utrechtse Maliebaan. Een klein stukje verder is het volgende museum. Het spoorwegmuseum, voorheen Nederlands Spoorwegmuseum (NSM) deze is sinds 1954 gevestigd in het in 1874 gebouwde Maliebaanstation aan de Oosterspoorweg.

We besluiten door te lopen en gaan verder door het levendige Park Lepelenburg. In het park komen we ook langs Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht, een gebouw met een rijke geschiedenis.

Daarna zien we het Evert Zoudenbalch Huis, Centraal Israelietisch Weeshuis, en het voormalige Wilhelmina Kinderziekenhuis. En komen alweer bij het volgende museum het Universiteitsmuseum met de Oude Hortus. Dit museum beheert de historische collecties van de Universiteit Utrecht en verzorgt tentoonstellingen.

Kort na het Universiteitsmuseum in de Agnietenstraat liggen de twee volgende museums het voormalige Dick Brunahuis nu het Nijntjemuseum, gewijd aan het werk van auteur Dick Bruna. En wat verderop het Centraal Museum met een uitgebreide collectie oude en moderne kunst.

We komen nog langs het Karmelietenhof van het Sint Nicolaasklooster, de drukke horeca bij het Ledige, de resten van Bastion Sterrenburg en de Sint-Martinuskerk die in de jaren 80 is verbouwd tot appartementencomplex.

Dan komen we uit bij een soort van levend museum, de “Zeven Steegjes”, een oud karakteristiek volkswijkje. Daar waar iedereen elkaar door en door kent, en waar ze zodra de zon schijnt buiten op een bankje gaan zitten, zo ook vandaag. Dat is nu precies waar ik van hou, ik maak een praatje met een aantal bewoners en we worden uitgenodigd om ook op een bankje plaatst te nemen. Het hele verleden van de “Zeven Steegjes” krijgen we te horen. Ik kan hier uren van genieten, helaas moeten we verder, maar ik ga er zeker nog eens terug. Er zijn nog er nog 166 woningen over en hebben het karakter van een volksbuurt behouden. Het is een levendige buurt maar vooral sociale buurt. Eind augustus wordt er ieder jaar drie dagen een traditioneel buurtfeest gevierd op de jaardag van koningin Wilhelmina. Er is dan muziek en zijn er spelletjes voor de kinderen. De hele buurt doet dan mee.

Voor we weer bij Hoog Catherijnen uitkomen komen onder andere nog door het hof van het Regulierenklooster, langs het Sint Jacobsgasthuis, door de kloostertuin van de Mariakerk. Het was een korte maar mooie wandeling. Het gaat je niet lukken in één dag alle museums te bezoeken. Maar alleen de wandeling langs vele mooie markante gebouwen is al de moeite waard.