Linde en Lendevallei – Wolvega

Vandaag ging ik weer eens niet alleen op pad. Ik had me ingeschreven via de website van de weekendhike voor een wandeling in Wolvega. We zouden daar de Groene Wissel lopen. Om half 11 kwam ik aan op het station waar we bij de kaartjesautomaat zouden verzamelen. Iedereen was op tijd, dus we konden aan de wandeling beginnen.

Eerst volgde er een klein stukje door Wolvega. In het gebied kwamen rond de Gouden Eeuw veel wolven voor. Er werden daardoor veel wolvenjachten gehouden. In 1712 was de populatie wolven vrijwel uitgeroeid. Ga is een oud woord voor streek of landschap. De naam Wolvega staat dan voor streek van wolven.

Na de bebouwing lopen we een klein bosgebied in, de paden zijn er nat, soms zo nat dat je er met een flinke boog omheen moet. Dwars tussen de bomen, en dan, sta je plotseling voor een sloot, toch natte voeten? Gelukkig kunnen we er allemaal overheen springen.

Na het stukje bos komen we uit bij een weiland, daar staan vele reeën, ze merken ons niet op, dus we stoppen even en kijken een tijdje toe. Maar we moeten verder, na een paar stappen in de richting van de reeën hebben ze ons in de gaten, en rennen weg.

Een paar kilometer verder komen we door het Friese dorpje Oldeholtpade. Maar voor we door het centrum lopen gaan we alweer linksaf via de Stellingenweg het dorp uit. We lopen verder tussen en door de weilanden en komen dan uit bij riviertje de Linde. De Linde loopt van Tronde(FR) tot aan Kuinre(OV). Voor de aanleg van de Noordoostpolder bij Kuinre monde het uit in de Zuiderzee.

De wandeling gaat een stukje langs de Linde, en na ongeveer een kilometer linksaf het prachtige maar zeer natte natuurgebied Lendevallei in. In de jaren dertig begon men delen van het dal van de Linde te ontginnen door middel van de werkverschaffing. In 1933 kwam de Lindepolder gereed. In de jaren dertig werden trilvenen en blauwgraslanden ontdekt met kenmerkende soorten als parnassia, groenknolorchis en veenmosorchis. In 1938 werd het eerste gebied aangekocht. In 2007 is er inmiddels 785 hectare verworven, het reservaat wordt Lendevallei genoemd.

Daarna lopen we weer ongeveer 2 kilometer langs de Linde richting Wolvega. Het begint te regenen, daardoor zien we een prachtige volle regenboog verschijnen, niet zo heel ver bij ons vandaan. Het laatste deel tot aan het station gaat over graspaden van de Lindepolder. In het centrum van Wolvega besluiten we allemaal nog even wat te drinken en gezellig na te praten. Daarna volgt er weer een lange reis terug naar Nijmegen.