Rijssen – Lettele

Datum: 06-02-2016
Lengte: 30 km
Soort wandeling: Marskramerpad
Begin: Station Rijssen
Eind: Bushalte Rabobank Lettele

Vandaag 2 etappes van het Marskramerpad gelopen, van Rijssen naar Lettele (30 km). Rond 9 uur kom ik in Rijssen aan en loop naar het punt waar ik de vorige keer was geëindigd, de Klokkendijk. Direct loopt het pad langs en over de Midden Regge. Over landwegen loop ik richting Lichtenberg, en zie in de verte al de Holterberg liggen. De Sallandse Heuvelrug tussen Holten en Nijverdal vormt het overgangsgebied naar Twente. De boswachterij bestaat uit drie grote complexen: Eelerberg, Haarlerberg/Noetselerberg en Holterberg. De Holterberg – het meest zuidelijke gedeelte van de heuvelrug waar het Marskramerpad overheen loopt – bestaat uit afwisselend naaldbos, loofbossen en heidevelden in een sterk geaccidenteerd terrein met erosiegeulen.

Eenmaal in de bossen gaat het pad omhoog, en loop ik de Holterberg op. Na een paar kilometer moet ik linksaf de Eekhoornweg op, ik loop nu in het verlengde van het Pieterpad, dat een paar honderd meter verderop ligt. Net voordat ik het Pieterpad ga kruizen kom ik langs Canadese begraafplaats Holterberg. Dit is een van de drie begraafplaatsen in Nederland ter nagedachtenis van de gesneuvelde Canadese militairen in de Tweede Wereldoorlog. 1.355 Canadezen gevallen bij de bevrijding van Noord Nederland zijn hier begraven. De andere twee Canadese begraafplaatsen bevinden zich in Groesbeek en Bergen op Zoom. Nog steeds is de begraafplaats op de Holterberg, die sinds 2004 deel uitmaakt van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, een stukje Canadees grondgebied.

Na een bezoekje aan de begraafplaats loop ik verder, en kom nu op een punt waar ik goed een half jaar geleden ook liep, ik kruis het Pieterpad. Toch een bijzonder momentje, maar alleen de mensen die het Pieterpad hebben gelopen zullen begrijpen wat ik bedoel. Hier eindigt ook de etappe Rijssen – Holten, maar omdat het pas 11.10 uur is besluit door te lopen naar Lettele.

Ik loop verder over de Heksenweg richting een mooi natuurgebied met vergezichten vanaf de Holterberg. Na een paar honderd meter verlaat ik het natuurgebied en loop weer door de weilanden. Ik ga over de N332 en kom in buurtschap Espelo. Dit bestaat uit zo’n 150 verspreid liggende boerderijen. De gezinnen die er wonen vormen een hechte gemeenschap met een eigen volkslied, school en buurthuis.

Er volgt weer een klein stukje bos en ga vervolgens weer door de weilanden richting Okkenbroek. Een ‘broek’ is een stuk land waar veel water voorkomt. Iets droger dan een moeras, zou je kunnen zeggen. Duizend jaar geleden werd deze plek aangeduid als ‘ook een broek’ en in 1399 heette het Ockenbroick. Tot de 19e eeuw was Okkenbroek niet meer dan een verzameling boerderijen.

Kort voor ik in Lettele arriveer kom ik ook nog door Het Oostermaet. Op het landgoed bevindt zich een zevental boerenerven en een jachtopzienerwoning. Rond 1600 was het hier een groot moeras met heidevelden. Naarmate er meer grond in cultuur werd gebracht, werden er meer boerderijen gebouwd. Ze kregen mooie namen die nog steeds bestaan: Het Oostermaet, De Grote Brander, De Kleine Brander, Zomerdijk, Keurhorst, Oosterhof en Westerhof.

Ik arriveer om 15.10 in Lettele, en hoef slechts 5 minuten te wachten op de bus. Gelukkig op tijd, want de bus komt hier om de 75 minuten. Met de bus ga ik naar station Deventer en met de trein terug naar Nijmegen.