Oldenzaal – Borne

Datum: 09-01-2016
Lengte: 28 km
Soort wandeling: Marskramerpad
Begin: Station Oldenzaal
Eind: Station Borne

Om half 10 begon ik in Oldenzaal aan de 2e etappe van het Marskramerpad. Vandaag wilde ik tot Borne lopen. En, als ik nog zin had een stukje van etappe drie, want de 3e etappe gaat in het begin om Borne heen. Dat kan ik er dus net zo goed vandaag bij doen.

Ik begin mijn wandeling in het centrum van Oldenzaal, het is een verassend mooie oude stad. Met midden in het centrum de Sint-Plechelmusbasiliek. Verder passeer ik in de Marktstraat een aantal huizen met mooie gevels zoals: het Racerhuis, het Michoriushuis en het Palthehuis.

Eenmaal Oldenzaal uit en de A1 gepasseerd kom ik in recreatiegebied Het Hulsbeek. Daar loop ik om een grote plas heen. De Hulsbeek is aangelegd in de jaren zeventig op een oud landgoed. Nu kan men er diversen sporten beoefenen. Dat is goed te merken, wanneer ik er wandel is het er aardig druk.

Na het recreatiegebied loop ik over stille wegen naar het dorp Deurningen, dat is gevestigd op een hoger gelegen stuk land dat grenst aan de es (verhoogde akker). In Deurningen besluit ik een korte pauze te houden en er koffie te drinken.

Als ik het dorp weer heb verlaten wandel ik een flink stuk over een modderig pad langs de Deurningerbeek. Tot aan mijn enkels loop ik soms door de modder.

Net voor Borne loop ik bij de beek weg, en ga als het ware om Borne heen. Verderop kom ik alweer langs de volgende beek, de Bornsebeek. Vanaf hier loop ik richting het dorp Zenderen. In Zenderen kom ik langs een klooster van de Karmelieten. In 1855 vestigden de Karmelieten zich in Twente. Eerder hadden ze al een klooster in Boxmeer.

Als ik Zenderen weer achter me heb gelaten loop ik via boerenwegen en boerenland richting de A1, net voordat ik deze passeer stop ik voor vandaag, en loop via de Azelosestraat naar het station. Ik mis net mijn trein, en besluit daarom een stukje door het oude centrum van Borne te lopen. Daarna gaat het huiswaarts.