Lettele – Deventer

Datum: 03-07-2016
Lengte: 19 km
Soort wandeling: Marskramerpad
Begin: Bushalte Rabobank Lettele
Eind: Station Deventer

De wandeling begint al vroeg. Helaas in het weekend geen bus die mij naar het startpunt in Lettele brengt. Ik moet met een andere bus mee, die stopt ongeveer 5 van het startpunt af, ik kan dus eerst gaan warm lopen voordat ik aan deze etappe begin.

Lettele is een klein dorpje met nog geen 600 inwoners. De route begint over een bruggetje en dan wandelend langs de rand van het dorp, door de velden en langs een riviertje. Het is nog vroeg en erg stil. De route gaat over statige mooie boslanen van het IJsellandschap.

Net voor Deventer kom ik door Diepenveen, Van 1811 tot en met 1998 was Diepenveen nog een zelfstandige gemeente, nu valt het met z’n 4400 inwoners onder de Gemeente Deventer.

Het zonnetje begint te schijnen als ik Deventer bereik. Deventer is een van de oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e-eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu (de haven Deventer). In 952 wordt Deventer in een schenkingsoorkonde van koning Otto I als stad vermeld. Deventer maakte in de middeleeuwen deel uit van het Hanzeverbond, een belangrijk Noord-Duits handelsnetwerk. De stad heeft het oudste stenen huis, het oudste wandelpark van Nederland.

Langs de Lookerskolk en door Het Nieuwe Plantsoen loop ik richting Station, het eindpunt voor vandaag