Deventer – Klarenbeek

Datum: 04-06-2018
Lengte: 18 km
Soort wandeling: Marskramerpad
Begin: Station Deventer
Eind: Station Klarenbeek

 

De wandeling begint bij station Deventer, vandaar uit loop je door de oude binnenstad. Deventer is een van de oudste steden van Nederland en maakte in de middeleeuwen deel uit van het Hanzeverbond, een belangrijk Noord-Duits handelsnetwerk.In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu (de haven Deventer). In 952 wordt Deventer in een schenkingsoorkonde van koning Otto I als stad vermeld. De stad heeft het oudste stenen huis, het oudste wandelpark en met de Athenaeumbibliotheek ook de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland.

Een pontje brengt je naar de overkant. Daar wandel je een lang stuk over de dijk langs de IJssel tot het plaatsje Wilp. Wilp is een dorp in de gemeente Voorst in Gelderland. Wilp is het oudste dijkdorp van Nederland, en wordt ook gezien als een van de oudste dorpen van Nederland.

Na Wilp wandel je over de Bomendijk of Veluwse bandijk, deze is als aaneengesloten dijk waarschijnlijk al in de 14e eeuw tot stand gekomen. Vroeger liep de dijk vlak langs een oude IJsselarm. Toen de hoofdstroom werd verlegd naar de huidige bedding met een nieuwe dijk erlangs (de huidige zomerdijk) kwam de Bomendijk diep landinwaarts te liggen en kreeg zo zijn huidige functie van bandijk of winterdijk. Daarom zijn de uiterwaarden hier zo breed. De dijk slingert zich voort, hoog boven zijn omgeving. Aan de voet liggen moerasjes en wielen of kolken, ontstaan bij dijkdoorbraken in een ver verleden.

Vervolgens gaat de wandeling langs de Voorster beek en langs het Juffergat door de bossen naar station Klarenbeek.