Borne – Rijssen

Datum: 25-01-2016
Lengte: 29 km
Soort wandeling: Marskramerpad
Begin: Station Borne
Eind: Station Rijssen

Vanaf station Borne liep ik naar het punt waar ik de vorige was geëindigd, de Bornerbroeksestraat. Al direct daarna loop ik langs de Azelerbeek. Daarna gaat het pad een stuk langs en onder de A35 door. Vervolgens ga ik de bossen in van landgoed Twickel en loop over een heel erg nat stuk heide. Bij een koets vol met lekkere dingen stop ik even. Je kunt er koffie of thee zetten, er liggen koeken, flessen met geperst fruit en zelf gemaakte jam. Ik besluit een pot frambozen jam te nemen. Het blijkt een zeer goede keus. Een paar honderd meter verder passeer ik De Noordmolen. Vroeger was het een dubbele watermolen, nu resteert alleen de oliemolen, bestemd voor het persen van olie uit koolzaad en lijnzaad. De Noordmolen bestond al vóór 1347 wanneer Hasike to der Nortmolen en haar zuster in een transportakte worden genoemd.

Ik wandel verder tussen de weilanden door, het begint alweer te regenen. Ik loop het Zijkanaal naar Almelo over en ga over de A1. Via de Ganzenweg kom ik uit bij de Boven Regge. Over een graspad volg ik een paar kilometer dit riviertje, en kom uit bij ’t Exoo. De naam Exoo, die al in 1475 in een register voorkomt, moet verklaard worden als ‘een met eiken begroeide hoogte’ (Ekeshoe). De naaste omgeving wordt niet voor niets Waterhoek genoemd.

Vanaf ’t Exoo loop ik verder langs de Midden Regge. Nadat ik de Midden Regge ben over gestoken loop ik weer een stuk terug langs dit riviertje, en door de weilanden loop ik naar de zeer drukke N350, deze ga ik onderdoor. Ik loop over de Grimbergerweg en kom langs Theehuys Grimberg. Niet veel verder is het eindpunt van deze etappe. Vanaf hier besluit ik nog een paar kilometer naar station Rijssen te lopen en daar de trein naar huis te nemen. Het was een lange saaie etappe, en dat zal vooral aan het weer hebben gelegen. Mist en bijna de hele dag regen.