Bad Bentheim – Oldenzaal

Datum: 02-01-2016
Lengte: 24 km
Soort wandeling: Marskramerpad
Begin: Station Bad Bentheim (DLD)
Eind: Station Oldenzaal

Vandaag ben ik begonnen aan het Marskramerpad van het Duitse Bad Bentheim naar Scheveningen. Na mijn Pieterpad avontuur had de smaak te pakken en wilde snel weer een LAW (lange Afstand Wandeling) lopen. Nagedacht welke het zou gaan worden, ik wil erg eigenlijk nog zoveel. Ik had Nederland al van noord naar zuid gelopen, dus waarom nu niet van oost naar west?

Al vroeg vertrok ik met de trein uit Nijmegen om in Deventer de internationale trein naar Duitsland te nemen. Rond 09.15 arriveerde ik op het station van Bad Bentheim. Bad Bentheim is een stad in Duitsland in de landkreis Grafschaft Bentheim. Het ligt vlak bij de grens met Nederland, ter hoogte van Oldenzaal. Het is vooral bekend door het Kasteel Bentheim en de steensoort Bentheimer zandsteen.

De start van het Marskramerpad begint bij het Kasteel. Omdat ik niet in het bezit was van het nieuwe marskramerboekje (komt pas half februari uit) moest ik op mijn beste Duits even de weg vragen. Het bleek niet zo heel ver vanaf het station te liggen. Via het Schlosspark bereikte ik het beginpunt. En begon aan het Marskramerpad.

Door de Wilhelmstrasse, een leuk smal winkelstraatje met oude kinderkopjes, begon mijn tocht naar Oldenzaal. Over de Sieringhoeker weg, met prachtige vergezichten, verlaat ik Bad Bentheim en loop de Mühlenberg omhoog, boven op de berg staat de zeer oude Ostmühle. Dit is een korenmolen uit 1750 en is een van de drie molens die ooit draaiden op de Mühlenberg. Bijzondere aan deze molen is dat de romp volledig is opgetrokken uit Bentheimer zandsteen.

Daarna is het afdalen en loop ik lang de oude Bentheimer Kreisbahn, een spoorlijn van Gronau naar Bad Bentheim. Deze werd rond 1908 aangelegd toen de textielindustrie in Gronau nog van groot belang was. Toen de textielindustrie eind jaren 70 instortte betekende dat ook de teloorgang van de spoorlijn. Wandelend langs deze spoorlijn begint het met regenen. Helaas blijft dit ook de rest van de dag zo.

Er volgt een lang stil stuk Bardelerweg, op het eind van deze weg ga ik linksaf het Graafschapspad op. En kort daarna loop ik over de Dinkel Nederland binnen. Vanaf hier begint ook de Nederlandse rood-witte markering van het Marskamerpad. In Duitsland bestaat de markering uit een witte hoofdletter T op een zwart vierkant. De T staat voor Töddenweg (Handelaarsweg). Het Duitse traject loopt van Bad Bentheim naar Osnabrück. Een groot compliment voor de Duitse routemarkeerders, bijna om de 20 meter staat wel een T geschilderd, de route is zonder boekje daardoor heel goed te volgen.

Dan volgt er een flink stuk door landbouwgebieden en door natuurgebied Boerskotten. Het gebied is een voormalig landgoed uit de 18e en 19e eeuw met majestueuze oude lanen en loofbossen. Ook ontspringt er de Snoeijinksbeek.

Over de A1 bereik ik Oldenzaal. Met een grote bocht door het bos loopt het pad richting het station. De eerste etappe zit erop, de start is gemaakt. Ondertussen ben ik zeiknat geregend en gaat de reis terug naar huis.