Klimmen-Ransdaal

Deze wandeling heb ik gemaakt met leden van de Weekendhike groep. Vanaf station Klimmen-Randsdaal liepen we naar Ubachsberg, een woonkern in de gemeente Voerendaal deze kern dateert uit 1234. Daarna klimmen we omhoog door een klein bosje, bovenaan op een bankje nemen we de eerste pauze, en kunnen genieten van een mooi uitzicht op Colmont. Het is echt een schitterende dag, zonnig en warm.

Na de pauze lopen we verder naar Bosschenhuizen (Limburgs: Busjehoêze), dit is een buurtschap in de gemeente Simpelveld. Het gehucht ligt tussen Simpelveld en Trintelen. We dalen af over een karrenpad en komen uit bij de Eyserbeek. Deze beek ontspringt in Bocholtz, loopt dan via Simpelveld naar Eys.

De beek volgen we door de weilanden met koeien, tot aan Overeys. Hier gaan we bij Herberg Bie De Tantes pauzeren. Tijd om wat te drinken en natuurlijk Limburgse vlaai, en geloof me, hij was heerlijk.

Na de pauze gaan we weer verder en volgen we weer een deel van de Eysersbeek, we gaan verder over de Piepertweg en voetpad, beide genoemd naar het buurtschap waar we door heen lopen. Het buurtschap is vrijwel enkel toegankelijk via één weg, de Piepertweg, die vanuit Eys komt en in de buurtschap doodloopt.

We lopen verder naar en door de Eyserbossen, dit bos ligt op de noordoostelijke dalwand van de Geul en de noordelijke dalwand van de Eyserbeek, op de zuidwestrand van het Plateau van Ubachsberg, en is een hellingbos.

Vlak voor het gehucht Elkenrade gaan we een smal hol pad in, en dalen een paar kilometer af. Eenmaal beneden begint ook direct weer een klim omhoog in het heuvelland. We lopen verder over landwegen, en de uitzichten op het glooiende landschap blijft prachtig. Over de Scheumerbeek lopen we weer naar Ransdaal(Limburgs: Ranzel) Dit is een kerkdorp, gelegen in het Ransdalerveld in de gemeente Voerendaal.

We komen weer aan bij het station en besluiten daar nog wat te drinken en na te praten. Pas laat vertrek ik weer terug naar Nijmegen.