Kleve (dld)

Kleef is de hoofdstad van Kreis Kleve in het westen van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, en ligt niet ver van de Nederlandse grens bij Nijmegen. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog zeer zwaar gebombardeerd (vaak in combinatie met Nijmegen, dat soms voor Kleef werd aangezien).Op 7 oktober 1944 vond het grootste bombardement plaats, waarbij de plaats voor tachtig procent werd vernietigd. Precies vier maanden later op 7 februari 1945 volgde de tweede grote luchtaanval op Kleve.

Na het einde van de Tachtigjarige Oorlog viel er veel werk te verzetten in het gebied van het voormalige hertogdom Kleef, toen in handen van keurvorst Frederik Willem I van Brandenburg. De door hem naar Kleve gehaalde stadhouder Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679), vatte het plan, zijn residentiestad Kleef en haar omgeving in een weergaloos parklandschap te herscheppen. Johan Maurits had voordat hij naar Kleef kwam in Brazilië voor de West-Indische Compagnie moerasgebieden drooggelegd teneinde aldaar grootschalige katoenplantages mogelijk te maken, en aan de Braziliaanse kust tevens Mauritsstad gesticht.

Teruggekomen in Den Haag liet Johan Maurits een prachtig paleis bouwen, het Mauritshuis. Architect daarvan was Jacob van Campen, die in Amsterdam eerder het Paleis op de Dam had ontworpen. Nadat Johan Maurits dan door de Grote Keurvorst naar Kleve was gehaald, schakelde hij meteen weer Jacob van Campen in. Die liet voor de Neuer Tiergarten als centraal punt op de heuvelrug de Sterreberg verhogen en van daar richtte hij twaalf lanen als zichtassen op bijzondere punten in de wijde omgeving (inclusief Nederland). Aan de voet van de Springenberg valt het Amphitheater het meest in het oog, en als in een klassiek theater vormen terrassen een halfrond in de helling. Iets lager het beeld van Pallas Athena, dat destijds een geschenk van de stad Amsterdam aan Kleef was. De Kleefse tuinen vormden na hun aanleg onmiddellijk een bron van inspiratie voor Frederik Willem van Brandenburg en zo werd in Berlijn de prachtboulevard Unter den Linden naar de voorbeelden van de Kleefse Nassauer Allee (onderdeel van het Altes Park) en de Lindenallee aangelegd. De Berlijnse dierentuin Zoo werd toen ook aangelegd naar Kleefs voorbeeld. Ook de architecten van de Tuinen van Versailles hebben de Kleefse tuinen als studieobject en inspiratie gebruikt.

Rond deze tuin loopt deze 12 km wandeling. Door de hoogte verschillen van rond de 90 meter heb je adembenemende uitzichten tijdens deze wandeling.