Hilversum, bos en heide

Hilversum, dat door veel oorspronkelijke bewoners nog altijd als een dorp wordt betiteld (het heeft nooit stadsrechten gekregen), is een ‘tuinstad’, een gemeente met veel groen en omgeven door natuurgebieden. Een unieke karakteristieke eigenschap is de nog altijd vaak natuurlijke overgang tussen bebouwing en omringende natuur. Hilversum werd ook wel aangeduid als ‘villadorp’, vanwege het grote aantal villa’s met de daarbij behorende grote tuinen.

Vanaf Station Hilversum gaat de wandeling door het centrum en een stadspark naar het Gooise buitenplaats Gooilust, daar wandelen we door de bossen richting het mooie landhuis ‘De Trompenburgh’. Trompenburgh, is vemoemd naar de roemruchte zeevaarder Cornelis Tromp, het landhuis heeft de vorm van een schip en is omgeven door water.

Daarna wandelen we door de schitterende buitenplaats Hilverbeek en het Spanderswoud. We gaan het spoor over en komen dan op de uitgestrekte Westerheide. Het gebied is gevormd tijdens de ijstijd. Er is veel keileem, zand en grint in het verleden afgegraven. Er zijn veel relicten uit de prehistorie te vinden zoals kampjes, een banscheiding, doodwegen, een urnenveld en grafheuvels. Ook is er een gerestaureerde paalkransgrafheuvel uit de Bronstijd.

Door een authentieke oude Hilversumse wijk, met in de voortuin van een van de huizen een mini kalkoenboerderij, lopen we terug naar het station.