Hemelse bergen en uiterwaarden

Op deze vochtige en heiige dag begonnen we deze wandeling vanaf station Oosterbeek. Vandaar uit liepen we de eerste kilometers door de Bilderbergbossen en de Sonnenbergbossen om Oosterbeek heen. Dan een rondje om het Airbornemuseum om bij de horeca uit te komen.

Na de stop gingen we verder door Park Hartenstein en bereikten we Landgoed de Hemelse Berg .

Bijzonder aangenaam zijn de vele beekjes die je rond de Hemelse Berg tegenkomt. Je loopt een heel stuk langs de sprengenbeek met een aardig verval, heuse watervalletjes en flink wat schattige bruggetjes. En langs het Grothuisje, ooit gebouwd van ‘misbaksels’: mislukte bakstenen. Het Grothuisje, waar een watervalletje doorheen stroomt, stond al in 1824 op deze plek. Het oorspronkelijke huisje in 1909 afgebroken. Wat er nu staat is een replica.

Op de berg dalen we al en komen zo uit in de uiterwaarden van de Rijn. Over het kerkepad komen we uit bij de Oude kerk, een van de oudste nog bestaande kerken in Nederland. Tijdens Operatie Market Garden in 1944 lukte het de Britten niet om de brug over de Neder-Rijn in handen te krijgen. Na zware verliezen trokken zij zich op 19 september terug op Oosterbeek. Zo n 3.000 militairen verzamelden zich daar. In de omgeving van de kerk vonden acht dagen lang zware gevechten plaats. In de oude pastorie ernaast werden door onder andere Kate ter Horst circa 250 gewonde Britse soldaten verzorgd. De kerk werd bij de oorlogshandelingen deels verwoest. Kerk en toren zijn in 1949-1950 hersteld. en gerestaureerd.

Daarna lopen (soms glijdend) we verder door de uitwaarden, We maken nog een laatste slinger door de uiterwaarden en klimmen weer naar de hogergelegen stuwwal. We komen uit op Landgoed Mariëndaalen lopen over brede bomenlanen en langs de bosranden richting de airborne begraafplaats.

Op dit ereveld liggen 1754 militairen begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden. De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Van de graven zijn er 1678 van Britse, 8 van Nederlandse en 73 van Poolse militairen.

Na een bezoekje aan de begraafplaats lopen we terug naar het station. Een mooie afwisselende wandeling zit er weer op.