Haarlem Spaarnwoude – Spaarndam

Deze wandeling begon bij station Haarlem-Spaarnwoude. Vanaf daar liepen we richting Haarlemerliede om vervolgens over een oud kerkpad tussen de koeien en schapen door richting het Spaarnwoude te wandelen. Spaarnwoude was van 1816 tot 1857 een aparte gemeente. Spaarnwoude is vooral bekend om De Stompe Toren een middeleeuwse voormalige kerkgebouw.

Over de kerklaan vervolgen we de weg naar Spaarndam. Spaarndam is een dubbeldorp in de provincie Noord-Holland dat bestaat uit Spaarndam-West (officieel geheten: Spaarndam gem. Haarlem), gelegen in de gemeente Haarlem en Spaarndam-Oost (officieel kortweg: Spaarndam), gelegen in de gemeente Haarlemmermeer. De grens ligt bij de Grote Sluis aan het Noorder Buiten Spaarne.

Na een korte pauze wandelen we een aantal kilometer langs rivier de Spaarne richting Schoteroog, dit is een park in het noordoosten van de wijk Waarder- en Veerpolder in Haarlem en gelegen aan De Mooie Nel. Een meer nabij het recreatiegebied Spaarnwoude. Het is geen op zichzelf staand meer maar een verbreding van de Binnen Liede daar waar deze uitmondt in het Spaarne en zo groot en breed is dat van een meer kan worden gesproken. Oorspronkelijk stond het meer bekend als “Mooien Hel” maar deze naam verbasterde in de loop der tijd tot Mooie Nel.

We vervolgen onze weg door dit park en langs De mooie Nel. Langs windmolen De Veer, sinds 1701 staat er op deze plek een molen. Hij bemaalde oorspronkelijk de Veerpolder op Rijnlands boezem. De voorganger van de huidige molen is in 1998 afgebrand. En langs de Veerplas, (ook wel bekend als het PTT-meertje, De 150 meter hoge straaltoren van de toenmalige PTT staat kort bij de Veerplas) lopen we weer terug naar het station.