Giethoorn

Een wandeling op een rustig tijdstip van het jaar, in december. Ik heb dan ook totaal geen last van het drukke toerisme. Vandaag loop ik door de dorpen Giethoorn en Dwarsgracht.

Ik begin in Giethoorn bij restaurant ’t Zwaantje. Vandaar uit loop ik langs de dorpsgrachten met bruggetjes over het Binnenpad en Kerkweg.  Giethoorn is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het ‘Hollands Venetië’ genoemd. De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn en eindigt in het zuiden in het Zuideindiger Wijde. De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden. De bultrugboerderij is kenmerkend voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat de schuur hoger is dan het woonhuis.

Ik steek de N334 over en loop richting natuurgebied De Wieden. De Wieden is een meren- en moerasgebied. Het is een vergraven laagveengebied. De Belterwijde en Beulakerwijde zijn twee grote veenplassen die deel uitmaken van dit natuurgebied. Samen met de Weerribben vormt het Nationaal Park Weerribben-Wieden ter grootte van ca 9500 ha. Samen vormen beide gebieden één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa.

Over een plankenpad loop ik een stukje het moerasgebied in. Daarna  via de Oude kerkweg naar Dwarsgracht. Net als in Giethoorn is er sprake van lintbebouwing langs een kanaal, in dit geval de Dwarsgracht. . In Dwarsgracht verveenden de bewoners zoveel grond dat ieder huis op een eilandje kwam te staan.

Na Dwarsgracht loop ik over de Oranje Gelderlandlaan langs het De Beulakerwijde dit is het grootste meer in de Kop van Overijssel.

Via de Jonenweg loop ik terug naar restaurant ’t Zwaantje in Giethoorn. Waar koffie en appelgebak op me staan te wachten.

Download de Trage Tocht Giethoorn

You may also like...