De Wandel-Tag

12-09-2017

Een tijdje terug vroeg Vera Wandelt of ik haar Wandel-Tag door wilde geven. Een Wandel-Tag zijn vragenlijsten, die je kunt invullen en voor je het weet heb je een heel verhaal. Je kan zelf de vragen bedenken of de tag van iemand anders gebruiken en de bedenker ervan vermelden in je blog. Ik heb de vragen van Vera gebruikt.
Lees haar vragen en mijn antwoorden hieronder.

Waarom wandel je?

Omdat het fijn, leuk, ontspannend en goed voor je is, en ik mijn geval moet ik erg op de kilo’s letten. Het fijne van wandelen is dat het ook overal kan, op de hei of in een stad, thuis, op vakantie, hoe lang of kort je maar wilt, overal en altijd dus.

Ik woon in Nijmegen en dat is toch wel een wandelstad bij uitstek. Je kunt er struinen in de  uiterwaarden langs de Waal, wandelen door de Stadswaard en Ooijpolder, een stadswandeling over het nieuwe stadseiland Veur-Lent, of klimmen en dalen op de stuwwal van Berg en Dal.

Verder is het voor mij een vorm van ontspanning, dingen even los te laten en genieten van de positieve dingen. Na het wandelen voel ik me ook altijd rustiger en meer ontspannen. En dat wandelen gezond is bewijzen de vele onderzoeken die de laatste tijd veel op internet zijn te lezen.

Wanneer wandel je?

In de weekend bijna altijd, soms beide dagen en dan tussen de 15 en 20 km gemiddeld. Soms zijn er uitschieters zoals de Nijmeegse Vierdaagse dan is het 4 x 50 km. Als ik vrij ben dan wandel ik ook op de weekdagen. Bijvoorbeeld een Trage Tocht die zijn ook gemiddeld 15 km. In de avonduren maak ik meestal een stadswandeling van ± 8 km. De wandeling gaat dan vaak over het stadseiland Veur-Lent, of de Nijmeegse Stadswaard.

Waar wandel je het liefst?

Ik heb niet echt een voorkeur. Het moet wel makkelijk te bereiken zijn met het OV. Maar ik heb een brede interesse, dus wandel ik overal wel. Ik heb al heel veel gezien in Nederland, maar gelukkig ook nog heel veel niet, dus ik kan nog vooruit.

Ik loop een wandeling niet vaak een tweede keer, tenzij het een hele mooie wandeling was. Maar veel wandelingen lopen ook in elkaar over, dus je kom je op sommige plaatsen of paadjes wel vaker dan eens.

Ik heb er wel eens aan gedacht een landkaart van Nederland op te hangen en pinnetjes te zetten op de plaatsen waar ik overal al ben geweest. Het zal erg vol zijn op de kaart, helaas minder vol in Drenthe en het zuiden van Limburg niet omdat ik er niet graag kom maar dat heeft vooral te maken omdat het OV daar -vooral in het weekend- niet optimaal is.

Wandel je samen of alleen?

In de weekenden meestal met een groep, rond de 10 personen. Op de weekdagen wel eens samen met iemand of alleen. Het Pieterpad liep ik helemaal alleen. Alleen lopen heeft ook zijn charmes. Je ziet als je alleen loopt wel veel meer onderweg, je bent alerter. Maar als je in Nederland wandelt dan ben je zelden alleen, je komt altijd wel een andere wandelaar tegen, en soms maak je dan een praatje. Wandelen is echt populair.

Wat is jou perfecte wandelweer?

Dat heb ik niet echt. Ik wandel alle seizoenen. Soms wel eens in een gebied vaker omdat ik dan wil zien hoe het er in een ander seizoen uitziet. Veel regen op een dag is natuurlijk nooit echt prettig, maar gelukkig doet dat het zelden de hele dag, en na een regenbui ruikt alles ook weer anders, en glimt de natuur meer. Dus ook in de regen kan het mooi zijn.

Wat neem je mee tijdens een wandeling.

De wandelroute en/of GPS apparaat. Een rugzak met;  fotocamera (die gaat altijd mee), telefoon, brood(jes), banaan, fruitkoekjes, 2 flesjes water, droge sokken, EHBO kitje, poncho, plastic zak om droog te zitten bij slecht weer en papieren zakdoekjes.

Wat is jou wandeltempo?

Dat hangt af van de wandeling en de ondergrond. Op verharde paden en een wandelmars loop ik ongeveer 6 km per uur. Onverhard en in een groep ligt het tempo op 4,5 a 5 km per uur. Ik fotograaf onderweg onder het lopen, maar soms stop ik daar even voor en dat kost dan ook weer extra tijd. Maar met een recreatieve wandeling let ik nooit zo op de snelheid, zoals een Trage Tocht (de naam zegt het al) dan gaat het echt om het genieten.

Op welke schoenen wandel je?

Als de wandeling veel over verharde paden gaat dan het liefst op lage lichte Hanwag schoenen. Bij alle andere wandelingen loop ik op hoge  Hi-Tec of Meidl schoenen. Het moeten vooral brede schoenen zijn, dan heb ik het minste  last van blaren of pijntjes.

Wandel je het liefst verhard of onverhard.

Het liefst onverhard, leuke smalle struinpaadjes. Het is ook stiller op de onverharde paden, de kans om dan wat wild tegen te komen is dan ook groter. Maar de prestatietochten gaan bijna altijd over verharde paden.

Omdat ik wel eens prestatietochten loop is het voor de voeten beter ook eens een verharde wandeling te doen, maar dan het liefst door stille kleine dorpjes, mooie landwegen en oude boerderijen.

Wanneer is een wandeling voor jou geslaagd?

Als ik dingen voldoende los heb kunnen laten. Maar verder is bijna iedere wandeling wel geslaagd.

Ooit één keer een minder mooie (ik druk me zacht uit) wandeling gemaakt. Dat was 15 km over een druk fietspad rond een grote plas, en naast het fietspad een zeer drukke autoweg, en dan ook nog de hele dag in de regen. Die wandeling was echt 3 keer niks. Daarmee vergeleken zijn alle andere wandelingen gewoon mooi.

Geef de “Wandelen-Tag” door
Vind je de Wandelen-Tag ook leuk om in te vullen? Dan kan je de vragen van Vera Wandelt gebruiken en beantwoorden.