Brabants coulisselandschap

De wandeling begint bij café annex boerderij Vingerhoeds uit 1800. In het café krijgen we van de eigenaar eerst de geschiedenis van het café te horen.

Van 1895 tot 1922 zijn eerst de vier vrijgezellen zonen: Toon, Wout, Gert en Jan eigenaar van het café. De vijfde zoon Josephus trouwt in 1922 met Mieke Vingerhoeds.

Met Mieke als kasteleinse komt het café in een tijdperk waarmee het café beroemd wordt tot over de grenzen van het Brabantse land. Van 1925 tot aan haar dood (ze stierf op 90-jarige leeftijd in 1989) zwaaide Mieke de scepter in het café. In al die jaren bleef de herberg onveranderd, want Mieke hield niet van nieuwerwetse dingen. Tot op de dag van vandaag is alles –uit eerbetoon- nog steeds zoals het in 1925 was.

Vele vroegen ons ook af of we überhaupt nog wel zouden gaan wandelen, het liefst bleven we de rest van de dag in dit warme knusse café zitten.

Na de geschiedenis les kregen we nog veel over de omgeving te horen, en vooral wat we te zien zouden krijgen, het klopte allemaal.

We gaan toch maar wandelen en lopen door natuurgebied de Mortelen (het Groene Woud) Een bijzonder landschap dat je bijna nergens anders meer terugvindt. Geen grootschalige ruilverkaveling maar kleine weides met koeien, slootjes en bossen. Wandelen in de mortelen staat garant voor rust in een afwisselend landschap.

Op 2/3 van de wandeling houden we een horecastop bij Herberg de Schutskuil, waar we rond de houthaard gaan zitten. Ook hier proefde je weer de Brabantse gezelligheid. Maar we moeten verder.

We lopen nog een km of 5 a 6 door het natuurgebied en komen dan weer bij café Vingerhoeds uit. Hier drinken we samen nog wat. De hele dag heerlijk droog weer gehad en op het moment dat we het warme café binnen stappen begint het te regenen, alsof het zo moest zijn….

You may also like...