Amsterdam Amstel

Een wandeling die begint bij station Amsterdam Amstel. En zoals de naam al doet vermoeden loopt deze langs de Amstel. De Amstel (naar Aeme-stelle, een Oudnederlands woord voor “waterachtig gebied”) is een gekanaliseerde rivier in het zuiden van Noord-Holland, voor een deel op de grens van Noord-Holland met Zuid-Holland en Utrecht. Het gebied langs de rivier wordt aangeduid als Amstelland. Amsterdam heeft zijn naam te danken aan de Amstel.

De wandeling start aan de linkeroever van de rivier. Wandelend over de Amsteldijk kom je eerst langs het Martin Luther Kingpark, het park werd in 1968 vernoemd naar de dat jaar vermoorde Amerikaanse predikant. Vervolgens loop je langs de begraafplaats waar vele bekende Nederlanders hun rustplaats hebben gevonden, Zorgvlied.

Nadat we de A10 zijn onderdoor gelopen loopt de wandeling door het Amstelpark, het park werd aangelegd voor de Floriade van 1972. In het park loop je langs Het ‘Fusilladeplaats Rozenoord’ monument. 100 lege stoelen op betonnen sokkels. Op de sokkels staan gegevens van personen die in de oorlog zijn gefusilleerd.

Kort nadat je het Amstelpark heb verlaten loop je langs de Riekermolen (een poldermolen) en het standbeeld van Rembrand. Het beeld werd in 1969 onthuld op zijn 300ste sterfjaar als herinnering aan het feit dat de schilder veel tekeningen heeft gemaakt langs de oevers van deze rivier.

Dan komen er enkele slingerpaadjes door de Middelpolder van Amstelveen. Een groene oase zo dicht bij de drukke stad.

Na de wandeling door de Polder ben je ongeveer halverwege en kom je uit in Ouderkerk aan de Amstel. Hier steek je de rivier weer over en loop je verder over de rechteroever.

Je volgt nu een langs stuk de Amstel, maar het is zeker niet saai. Mooie huizen en boerderijen staan er genoeg. Na enkele kilometers over de dijk te hebben gelopen gaat de wandeling weer door de weilanden, en een stukje kort langs de A2.

Nadat we wederom de A10 zijn onderdoor gelopen komen we uit in Natuur Tuinpark Amstelglorie. Hier gaat de wandeling over smalle paadjes en over leuke vlonderpaden. Dan een laatste keer een stukje langs de Amstel om weer terug te keren bij Station Amsterdam Amstel.