Dave van Brenk

It's better to travel one mile, than to read a thousend books

Wijchen – Malden

Omdat het vandaag een bijzonder mooie dag is wil ik proberen om 2 etappes van het streekpad Nijmegen te lopen. Van Wijchen naar Grave en dan door naar Malden. Ik begin mijn wandeling om 9 uur in Wijchen, vanaf het station loop ik naar het beginpunt hoek Stationslaan/Blauwe Hof. Vanaf daar loop ik een klein stukje langs het Wijchens meer richting Niftrik. Kort daarna gaat het langs de snelweg en loop ik over de brug van de Maas richting Ravenstein. Ravenstein werd in 1360 gesticht door Walraven van Valkenburg, die toen aan de oever van de Maas een kasteel liet bouwen. Bij het kasteel ontstond het plaatsje Ravenstein, dat al in 1380 stadsrechten kreeg van Reinout van Valkenburg.

Na Ravenstein volg ik een stuk de dijk langs de Maas, en loop door de plaatsjes Neerloon en Overlangel. Dan ga ik een lange brug over en loop door buurtgemeenschap Keent. Keent ligt tussen het dorp Overlangel en de rivier de Maas. In 1933 is ten zuiden van Keent een strook land gebruikt als vliegveld voor een vliegtuigshow in Overasselt. In de Tweede Wereldoorlog werd Vliegveld Keent gebruikt tijdens Operatie Market Garden.

Kort erna loop ik door het Brabantse dorp Velp langs de oude Sint-Vincentiuskerk, waarvan de oudste delen uit de 10e eeuw stammen, vanaf 1937 niet meer als parochiekerk in gebruik, en tegenwoordig expositieruimte. En het voormalig Ursulinnenklooster “De Bronkhorst” uit 1858 en Klooster Emmaüs uit 1645.

Langs de Hertogswetering loop ik vestingstadje Grave binnen. Dankzij de vele 17e en 18e eeuwse huizen en de fraaie bestrating kan je met wat fantasie jezelf honderd jaar terug wanen in de tijd. Na een leuke wandeling door en een pauze in het stadje ga ik verder, en alweer loop ik een stukje langs de Maas.

Ik vervolg me route over de lange John S. Thompsonbrug, tot 2004 alleen bekend als de brug bij Grave of Graafse brug. De Maasbrug is tijdens Operatie Market Garden veroverd door luitenant John S. Thompson. Diens naam is door zijn weduwe tijdens de herdenking van september 2004 aan de brug gegeven als eerbetoon.

Eenmaal over de brug gaat het pad weer langs de Maas en om het dorpje Nederasselt heen. Na een paar kilometer ga ik de dijk af en loop door de buurtgemeenschap Molenhoek, niet te verwarren met het dorp wat een aantal kilometer verderop ligt in de omgeving van Mook.

Na een paar kilometer over landwegen te hebben gelopen kom ik bij de Hatertse en Overasseltse Vennen, een vennengebied van ca. 520 hectare in de gemeentes Heumen en Wijchen. Het gebied bestaat uit zo’n twintig benoemde vennen en het omliggende rivierduin-, heide- en bosgebied. In het gebied staat ook de Koortsboom, er is een legende over de hoofdman van de Hoemannen, hij vroeg Sint-Willibrord zijn zieke dochter te genezen en hing lapjes in een boom. De dochter genas en beide bekeerden zich uit dankbaarheid tot het christendom. De andere hoofdmannen brachten de hoofdman en zijn dochter om door hun hut in brand te steken, er werd een kruis geplaatst op deze plek. Ook Karel de Grote zou volgens een legende in 777 lapjes in de boom gehangen hebben. Nog steeds hangen mensen een lapje in de boom en hopen hiermee te genezen van hun verkoudheid of griep. De rechthoekige ruïne van de Sint-Walrickkapel staat nog altijd bij de boom.

Na het vennengebied loop ik door buurtgemeenschap Blankenberg en ga over de A73 en het Maas- Waalkanaal. Kort daarna loop ik Malden binnen. Daar neem ik de bus terug naar Nijmegen.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Dave van Brenk