Sonsbeek en landgoederen

Vanaf het station wandel ik al snel door park Sonsbeek langs vijvers en beekjes. Het was al meer dan 25 jaar geleden dat ik door dit park was gelopen, ik was vergeten hoe mooi en afwisselend dit park eigenlijk is. Park Sonsbeek – genoemd naar de gelijknamige beek, oorspronkelijk: Sint-Jansbeek – is 67 ha groot en grenst in het noorden aan de parken Zijpendaal en De Gulden Bodem. Deze drie parken sluiten nauw bij elkaar aan en zijn samen zo’n 200 ha groot.

Na Sonsbeek loop je al direct weer door het volgende park, dat van Zypendaal. en langs kasteel Zypendaal, aangelegd door de Arnhemse regentenfamilie Brantsen als buitenplaats omstreeks 1762-1764.

Direct na het kasteel loop ik over een groot open veld en kom kort langs Burgers Zoo af, daar steek ik de N785 over en loop door een eikenlaan van voormalig landgoed Schaarsbergen.

Over de landgoederen Warnsborn, Vijverberg, Lichtenbeek, Boschveld en Mariëndaal met hun heideveldjes, graslandjes, brede beukenlanen en kronkelende paadjes, beekjes en vijvers gaat de wandeling verder.

Op landgoed Mariëndaal door ‘De Groene Bedstee’, erg leuk om door heen te lopen.

Met klimmen en dalen is dit een leuke mooie afwisselende trage tocht, en zeker de moeite waard nog eens te lopen.

Deze trage tocht is te downloaden op de WandelZoekpagina