Oosterbeek Hemelse bergen

De wandeling begint bij station Oosterbeek, de naam Oosterbeek zou zijn afgeleid van Ostbac, de beek die door het Zweiersdal stroomde. Al kort na de start kom je langs een aantal leuke lieve varkentjes, die langs het spoor de ultieme oplossing tegen een vervelende woekerplant bieden.

Daarna gaat de wandeling door de Bilderbergbossen en de Sonnenbergbossen om vervolgens in park Hartenstein uit te komen. Het 11 ha groot park staat sinds 1966 op de rijksmonumentenlijst. Het park is aangelegd rond het gebouw Huize Hartenstein en heeft duidelijke kenmerken van de toenmalige Engelse landschapsstijl. Ik bezoek ook nog het Airborne Museum die in Huize Hartenstein is gevestigd.

Na het bezoek aan het museum loop ik verder, en loop eigenlijk al direct op de Hemelsche Berg. Erg mooi zijn de vele beekjes en bruggetjes die je rond de Hemelse Berg en landgoed tegen komt. In de oorlog heeft het landhuis wat er op het landgoed stond veel schade geleden en is afgebroken.

Na de Hemelse Berg loop je via het kerkpad richting Oude Kerk, deze werd in de 10e eeuw gebouwd en is één van de oudste nog bestaande kerkgebouwen in Nederland. In de 14e eeuw werd het kerkje uitgebreid met een toren, en werd in de buurt een klooster gebouwd.

Achter de kerk langs loop je de uiterwaarden van de Nederrijn in. In de uiterwaarden blijf je steeds zicht houden op de drukke Spoorbrug Oosterbeek. De brug bestaat uit vijf aanbruggen aan de noordzijde, een boogbrug over de rivier en een aanbrug aan de zuidzijde. De huidige brug is de vijfde versie. De eerste spoorbrug werd gebouwd in 1879. Op 10 mei 1940 werd de brug tijdens de Duitse aanval opgeblazen, en op 19 november werd de verwoeste brug door de Duitse bezetters vervangen door een brug uit Zaltbommel. Tijdens de Slag om Arnhem werd de brug echter weer verwoest, en daarna vervangen door een tijdelijke brug uit Dordrecht. In 1952 werd die vervangen door de definitieve brug zoals deze er nu nog staat.

Na twee keer de spoorbrug onderdoor te zijn gelopen kom ik weer in Oosterbeek uit. De wandeling gaat verder over landgoed Mariëndaal, een van rijkswege beschermde historische buitenplaats gelegen tussen Oosterbeek en Arnhem.

Verder lopend kom ik aan de achterkant van Arnhem Oosterbeek War Cemetery uit, een militaire begraafplaats. Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven. De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens de Slag om Arnhem, een onderdeel van Operatie Market Garden in september 1944.

Na de begraafplaatskom ik terug bij het station van Oosterbeek. Het was een mooie maar ook, mede door het oorlogsverleden van het gebied, een indrukwekkende wandeling.