Beesel

Datum: 07-08-2016
Lengte: 14 km
Begin: Markt, Beesel
Eind: Markt, Beesel

Ik liep deze wandeling samen met 8 andere wandelaars van de weekendhike groep
We begonnen deze weekendhike met koffie en thee in het horecarijke Beesel.

Het dorp is vooral bekend door het Draaksteken, een openlucht schouwspel over de legende van Sint Joris en de Draak. Eens in de zeven jaar staat heel Beesel in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad. In 2012 is het Draaksteken officieel als traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Helaas waren wij net een week te vroeg.

Nadat we Beesel waren uitgelopen liepen we langs de Maas en kwamen daarbij langs de uit 1891 oude molen De Grauwe Beer. We blijven verder lopen door de uiterwaarden van de rivier en de Rijkelse Bemden, een grote grindplas. Als we naar de Donderberg lopen, een heuvelachtig rivierduin begroeid met bos, komen we enkele schutters tegen die op (opgezet)wild aan het jagen zijn.

Opnieuw lopen we langs de Maas en tussen de akkers door naar het Swalmdal. Halverwege de tocht gaan we bij picknicktafels zitten om wat te eten en te drinken.
Na de pauze lopen we weer door de akkers en gaan weer de Swalm over, vervolgens wandelen we door het Beesels Broek, een bijzonder natuurgebied met elzenbroekbos en populierenbomen.

Terug in Beesel zien we jongeren grote vissen vangen in een sloot, de vissen zijn bestemd voor het drakenfestival volgende week, ze zwemmen dan in tanks op het terrein. Ze lopen er honderden meters mee over straat, een lachwekkend schouwspel.

We nemen ook nog een kijkje bij het uit 1560 oude maar prachtig wit kasteel Nieuwenbroeck. Daarna lopen we het centrum van Beesel weer in, en gaan met z’n alle nog wat drinken.