Kampinatocht mei 2015

Datum: 01-05-2015
Lengte: 20 km
Begin: Grote Beemd 3 Boxtel
Eind: station Oisterwijk

Al vroeg arriveer ik in Boxtel, vanaf het station loop ik naar het inschrijfbureau aan de Grote Beemd. De wandeling werd georganiseerd door Wandelsportvereniging “De Keistampers”. Na het inschrijven, koffie en een praatje met medewandelaars vertrek ik rond 09.30 uur.

Al kort na vertrek komen we langs Kasteel Stapelen. Voor het eerst werd de naam Kasteel Stapelen genoemd in 1293 toen Willem van Boxtel als beloning, voor zijn dapper optreden in de slag bij Woeringen tegen de Geldersen, Stapelen en zijn landerijen in leen kreeg van Hertog Jan I van Brabant. Daarna is het kasteel van vader op zoon overgegaan en het is in handen geweest van vele adellijke families. Vanaf 1939 werd het kasteel gebruikt als communiteit (leefgemeenschap) voor de paters en als provincialaat (bestuur) van de Nederlandse provincie van de Congregatie der Assumptionisten.

Daarna gaan we een klein stukje over het industriegebied van Boxtel en komen we in het van oorsprong boerendorp Lennisheuvel. Vanaf daar lopen we over de Kempseweg naar de Kampina. De Kampina is een gevarieerd natuurgebied met een uitgestrekt heide, dennenbossen en vele vennen. Centraal ligt de grote Kampinase Heide die gesierd wordt door talrijke vennen zoals als het Belversven, meer beschut liggen de Huisvennen en de Zandbergsvennen, die bijzonder rijk zijn aan libellensoorten. Over de heide klinkt de zang van de wulp. De heide is hier en daar venig en kent bijzondere soorten als lavendelheide. Vooral aan de noordzijde en de oostzijde liggen uitgestrekte (aangeplante) dennenbossen.

Wandelend over de Kampina kom ik langs de vele vennen die het gebied rijk is. Onderweg worden we meerdere malen begroet door paarden en andere grazers die in het gebied vrij los lopen. Op ongeveer halverwege de tocht is het tijd voor een pauze bij Vakantiepark Morgenrood, één van de vele vakantieverblijven in het gebied.

Na de pauze gaat de route verder door de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dit gebied was ooit een uitgestrekt heidegebied waarin zich vele vennen bevonden, maar vanaf 1801 begon men het gebied te bebossen. Jongere aanplant dateert van omstreeks 1840. Tot 1912 behoorde het gebied tot het landgoed “De Hondsberg”, Er waren plannen om het gebied te verkavelen en te bebouwen, waarop het in 1913 door de Vereniging Natuurmonumenten is aangekocht.

Langs Groot Speijck, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, en riviertje de Achterste Stroom loop ik Oisterwijk binnen. Oisterwijk is in 1230 gesticht door de hertog van Brabant en kreeg meteen ook stadsrechten en een eigen jaarmarkt. Voordat ik terug reis naar Boxtel om me af te melden, drink ik samen met twee andere wandelaars nog even wat bij één van de vele cafés in het centrum van Oisterwijk.

Dan volgt er de treinreis terug naar Boxtel. Deze wandelmars eindigde speciaal in Oisterwijk omdat het op deze dag 150 jaar geleden was dat de spoorverbinding Tilburg – Boxtel voor het eerst in gebruik genomen werd. Alle wandelaars mochten op deze dag gratis met de trein terug naar Boxtel. Daar volgt nog een stukje lopen naar de Grote Beemd om me af te melden.